Венеціанські мости на Кіпрі

Published on 29th of April, 2024

На Кіпрі багато цікавих і дивовижних місць, які точно варто відвідати туристу. Острів має велику історичну та культурну спадщину з відгомонами різних епох. Крім популярних визначних пам'яток, існують менш відомі маршрути, які заслуговують на увагу мандрівників. 

Одними з таких є венеціанські мости. Вони були побудовані ще в XVI столітті, коли Кіпр перебував під пануванням Венеції. Мости на «верблюжих стежках» використовувалися для перевезення корисних копалин з гір. 

П’ять венеціанських мостів на Кіпрі 

Венеціанські мости розташовані в мальовничих місцях з буйною рослинністю, а під ними протікають дзюркотливі річки. Повітря в таких місцях дуже чисте та зберігається комфортна прохолода навіть у літні дні. 

Опис 

Для початку ознайомимося із загальним описом венеціанських мостів на Кіпрі та розповімо, чому їх варто відвідати.

Целефос 

Серед туристів це найвідоміший кам'яний венеціанський міст. Він є найбільшим на острові. Під Целофосом протікає річка Діарісос. Міст розташований у лісі Пафосу, місцевість дуже мальовнича й тиха. Серед буйної зеленої рослинності багато сосен і кипарисів.

Міст має горбату поверхню. У XVI столітті таку конструкцію будували спеціально, щоб верблюдам було зручніше пересуватися. До мосту Целефос веде асфальтована дорога, поблизу є лавки, де можна відпочити.

Целефос – це одноарочний міст з довжиною 30 м і шириною 3.2 м. Висота над річкою становить 6 метрів. Рівень води залежить від сезону та погодних умов. У річці водиться кілька видів риб.

Еліас 

Еліас – кам'яний одноарочний міст, який теж належить до «верблюжої дороги». Під ним протікає річка Фініотіс, яка впадає в Діарісос. Свою назву міст отримав від оливкового дерева, яке росло неподалік.

Еліас розташований неподалік від мосту Целефос, тому за одну прогулянку можна оглянути одразу кілька мостів. За своєю конструкцією міст Еліас практично плоский. У нього відсутній горб, порівняно з Целефосом. 

З найвищої точки моста відкривається гарний вид на річку, що протікає внизу, і навколишню зелену рослинність. 

За розмірами Еліас не дуже великий і програє Целефосу, тому користується меншою популярністю у туристів. Якщо хочете відпочити в гущі природи без цікавих туристів, це місце чудово підходить.  

Рудіас 

Рудіас – це третій міст, що становить «верблюжу стежку» разом із Целефосом та Еліасом. Міст загубився глибоко в лісі Пафосу, тому туди добираються не всі мандрівники. Асфальтована дорога там прокладена, але в деяких місцях вона обривається. 

Вирушати на пошуки мосту варто в суху погоду, оскільки під час дощів рівень води в річці значно підвищується, а найближчі дороги розмиває брудом. Рудіас перетинає річку Ксерос. 

Загалом у лісі Пафосу три венеціанські мости, з'єднані один з одним природною стежкою. Загальна протяжність становить 11 кілометрів. Рудіас викладений з каменю і має одноарочну конструкцію. Отвір мосту – 10 м, а загальна висота – близько 60 м.

Міст оточений прекрасною природою. У цьому місці ви знайдете безліч ящірок, метеликів, птахів і дрібних звірків. Рослинність буйна і складається з рівнинних дерев і сосен. 

Через те, що міст Рудіас розташований глибоко в лісі, існує ризик заблукати. Хоч поблизу і є табличка з вказівником. 

Якщо ви відчуваєте, що недостатньо підготовлені до самостійного дослідження лісу, варто переглянути пропозиції щодо екскурсій. Іноді «венеціанською стежкою» відбуваються організовані екскурсії з досвідченим гідом. 

Калопанайотіс 

Калопанайотіс – це величний міст, що розкинувся на схилах гір Троодітіс. Він розташований в околицях однойменного села і раніше використовувався для єдиного з'єднання селища з монастирем Святого Іоанна Лампадиста і сільською початковою школою. 

Згідно з переказами, недалеко від моста Калапанайотіс відбулося хрещення Святого Іракліона.  Щорічно 6 січня на мосту відзначається свято Хрещення Хреста. 

Міст Калопанайотіс виконаний у венеціанському стилі. Його також звели у XVI столітті. Калопанайотіс не належить до трьох мостів, що утворюють «верблюжу дорогу», але його все одно побудували венеціанці і він вважається культурною спадщиною минулих епох.   

Акапноу 

Якщо говорити про вражаючі венеціанські мости, не можна не згадати Акапноу. Цей міст має дві арки: одну напівкруглу, а другу загострену. Акапноу перетинає річку Василопотамос. 

Існує красива легенда, пов'язана з мостом Акапноу і найближчою місцевістю. Франкський король і королева вирішили перекачувати воду з річки Василопотамос у долину, що знаходилася на північний захід від села Акапноу. 

Але незабаром стався набіг сарацинів, і королівське подружжя вирішило втекти, попередньо сховавши коштовності в долині. Під час втечі королева впала з коня в річку і загинула. Звідси й назва «Долина королеви». 

Від центру села Акапноу до однойменного мосту – всього 300 метрів. А за 100 метрів від моста пролягає асфальтована дорога, тому під час поїздки сюди ви точно не заблукаєте. 

При цьому навколишня природа вражає своєю красою. З мосту відкриваються чудові зелені пейзажі. 

Що подивитися/пам’ятки 

Тепер розповімо, які цікаві пам'ятки знаходяться біля мостів і що ще цікавого там можна подивитися.

Целефос 

Міст Целефос розташований у лісі, але неподалік є мальовничі села з кількома пам'ятками. Найближче село – це Агіос Ніколаос. Воно невелике і дуже затишне, просякнуте місцевим колоритом і оточене зеленими пейзажами. 

Можна прогулятися вузькими вуличками, помилуватися будинками в старовинному стилі та поспілкуватися з привітними місцевими жителями. А ще спробувати місцеву кухню. У селі є маленька візантійська церква Агіос Ніколаос. 

Якщо ви приїхали подивитися на міст Целефос, обов'язково відвідайте довколишнє село Арміну, головною особливістю якого є однойменне водосховище. Штучне озеро розкинулося в мальовничих пейзажах. У селі побудована церква Агіа Марина, а ще є монастир Святого Тіміоса Ставроса, який майже зруйнований. 

Еліас 

Міст Еліас – це частина природної стежки «венеціанська верблюжа дорога», тож разом із ним рекомендується подивитися на мости Целефос і Рудіас. Загальна відстань становить 11 км. Можна виділити цілий день і погуляти лісом Пафосу, розглядаючи старовинні архітектурні мости.

Неподалік від моста Еліас на висоті 780 метрів над рівнем моря розташоване маленьке село Камінарія. Місце тихе і спокійне, з доброзичливими жителями і місцевим колоритом. Село оточене мальовничими пагорбами. 

У Камінарії розташовано чотири церкви, які можна відвідати. Це церква Агіос Ермолаос, церква Агіос Георгіос, церква Василя Блаженного і церква Діви Марії. 

Туристів там практично не буває. Тому маршрут підходить для досвідчених мандрівників, які вже бачили популярні пам'ятки і хочуть знайти щось менш відоме. 

Рудіас  

Міст Рудіас затишно сховався в густому лісі, тому знайти його не просто. У пішій доступності немає якихось пам'яток. Міст належить до «верблюжої стежки», відвідувати його можна разом із Целефосом і Еліасом. Багатьма дорогами автомобіль не проїде, тож тут виключно піша прогулянка.

За 3 км від мосту є покинуте село Вреція. Саме звідти рекомендується починати шлях до мосту Рудіас. Потрібно розуміти, що шлях трохи складний і мало відвідуваний. Якщо ви хочете ознайомитися з відомими туристичними пам'ятками, краще спробувати інші маршрути, а міст Рудіас залишити на потім. 

Калопанайотіс 

Міст Калопанайотіс побудований в однойменному селі. Тут уже не така віддалена місцевість, як біля «верблюжої стежки». Тому в окрузі більше пам'яток. 

Перш за все, потрібно відвідати саме село. Воно дуже мальовниче, зі старовинною архітектурою та вузькими вуличками. Неподалік є цілющі джерела із сірки. 

Головна визначна пам'ятка селища Калопанайотіс – це чоловічий монастир Святого Іоанна Лампадиста, що належить Кіпрській православній церкві. Датою заснування монастиря вважається XI століття. 

Акапноу 

Міст Акапноу розташований у маленькому однойменному селі, виконаному в традиційному стилі. Тут ті самі вузькі вулички, старовинні будиночки і красиві пейзажі. Головна визначна пам'ятка – це центральна церква святого Георгія. 

Де знаходиться і як доїхати

Наостанок пояснимо, як дістатися до венеціанських мостів на Кіпрі.

Целефос 

Міст Целефос розташований у горах Пафосу, біля села Агіос Ніколаос. Спочатку потрібно прибути в Пафос. Це велике туристичне місто на південному заході острова. Мандрівники спочатку зупиняються там у готелі, а потім їдуть у село Агіос Ніколаос. Звідти можна швидко дістатися до мосту Целефос.

Еліас 

Міст Еліас розташований у районі Лімасола, а поруч проходить ліс Пафосу. Дістатися туди можна з Лімасола або Пафоса. Це великі міста, в яких можна зупинитися і цікаво провести час, а потім з'їздити до мосту. 

Найкращий варіант – орендувати автомобіль або проїхати на власному. Також існує варіант спочатку відвідати найближче село Камінарію, а потім пройти 4 км пішки до мосту Еліас або скористатися автомобілем. 

Рудіас 

Міст Рудіас теж побудували в лісі Пафосу. Місцевість віддалена, тому потрібно добре спланувати свій маршрут. Туристам радять приїжджати в занедбане село Вреція і звідти подолати 3 км через ліс до мосту Рудіас. 

У деяких путівниках попереджають, що до мосту не можна починати шлях із села Агіос Іоанніс, оскільки дорога там небезпечна. 

Калопанайотіс 

Село Калопанайотіс, у якому розташований однойменний міст, розкинулося в горах Троодос. Це округ Нікосія, тому добиратися найшвидше звідти. Дорога з Нікосії до Калопанайотіс автомобілем займе трохи менше години. 

З Лімасола до Калопанайотіс їхати довше – близько 1.5 години і відстань у 65 км. Калопанайотіс розташована приблизно за 35 км від лісу Пафосу. Тому якщо ви приїхали подивитися на «верблюжу стежку», можете заодно відвідати і це село з мостом. 

Акапноу 

І останній венеціанський міст – Акапноу, що знаходився в однойменному селі на схилі пагорба. Це округ Лімасола, тож поїздку краще починати саме з цього міста. Якщо їхати автомобілем, дорога займе приблизно годину. 

Венеціанські мости на Кіпрі – це цікава архітектурна пам'ятка, яку точно варто побачити всім мандрівникам. Мости розташовані в мальовничих місцях. Тож турист має змогу насолодитися красивими зеленими краєвидами, а не лише подивитися на культурну спадщину.