Наймальовничіші дамби Кіпру

Published on 15th of April, 2024

Кіпр – це напрочуд мальовничий острів у Середземному морі, що поєднує в собі історичну та культурну спадщину і прекрасну природу. Тут буйна зелена рослинність, найчистіші пляжі, узбережжя з білими скелями, високі пагорби, що загубилися в соснах.

Але не всі знають, що Кіпр також славиться своїми дамбами. На острові є понад сто водосховищ. Вони не тільки використовуються в сільськогосподарських і побутових цілях, а й приваблюють туристів прекрасними краєвидами. Мальовничі дамби Кіпру точно заслуговують на те, щоб їх відвідати.

Наймальовничіші дамби Кіпру

Ми розповімо про п’ять дамб на Кіпрі, які загубилися серед дивовижних пейзажів. Водосховища багаті на різну флору та фауну. Там можна не лише порибалити, а й насолодитися тишею та умиротворенням на лоні природи.

Опис 

Спочатку опишемо кожну дамбу і розповімо, що в ній такого привабливого і цікавого.

Куріс 

Куріс – це найбільша штучна гребля на Кіпрі із загальною площею водозбору 300 кілометрів (190 миль). Греблю будували протягом чотирьох років з 1984 року, в рамках проєкту «Південний конвеєр». Цей проєкт передбачав транспортування води на південний схід Кіпру.

Будівництво Куріс завершилося 1988 року, і відтоді гребля є одним із найважливіших водних ресурсів на острові. Куріс однозначно вражає своїми масштабами. Точка переливу дуже висока, а баштовий колодязь і периферійний тунель просто величезні.

Гребля переповнювалася двічі: у березні 2004 року і квітні 2012. Також 2019 року було зафіксовано значне переповнення водосховища з рекордним добовим показником.

Раніше на місці гребель знаходилося село Аласса, головною визначною пам'яткою якого була церква Агіос Ніколаос. Село пішло під воду під час будівництва греблі, а церква зараз перебуває в напівзруйнованому стані.

Незважаючи на це, багато туристів приїжджають подивитися на старовинну споруду. Постійне підвищення води в дамбі Куріс завдає серйозних руйнувань церкві, і скоро від неї може залишитися тільки купа каміння.

Еврету 

Еврету є третім за величиною водосховищем на Кіпрі з об'ємом 24 млн кубометрів. Ще це найбільша дамба, побудована з каменю. Будівництво Еврету проводилося завдяки проєкту Хрісохус і завершилося 1986 року. Зведення греблі обійшлося у 21 000 000 кіпрських фунтів.

Висота греблі – 70 метрів, а довжина – 260 м. Довжина водоскиду становить 182 м, а зона водоскиду – 91 км².

Свою назву водосховище отримало від старого занедбаного села Еврету. Переповнення Еврету траплялося двічі – у грудні 2012 і квітні 2019 року. Рельєф водосховища складають скелі з вапнякових порід, а на дні можна знайти трохи рослинності.

Аспрокреммос 

Аспрокреммос – ще одне велике водосховище на Кіпрі. За величиною воно навіть більше, ніж Еврету. Аспрокреммос посідає друге місце після греблі Куріс, його обсяг становить 52 млн кубометрів. Вода з нього надходить із річки Ксерос.

Дамба Аспрокреммос була побудована 1982 року, в рамках іригаційного проекту Пафосу. Висота греблі – 53 м при довжині 700 метрів.

Приїхавши на водосховище Аспрокреммос, можна помилуватися не тільки величезною гідротехнічною спорудою, а й мальовничими навколишніми пейзажами.

Калавасос 

Калавасос – ще одне штучне озеро на Кіпрі. Воно вже трохи менше, якщо порівнювати з прославленою трійкою: Куріс, Аспрокреммос і Еврету. Калавасос вміщує приблизно 17 млн кубічних метрів води. За управління відповідає Департамент водного розвитку.

Будівництво греблі Калавасос було розпочато 3 січня 1983 року і завершилося 2 листопада 1984 року. Створення водойми входило в проєкт Південного трубопроводу. На будівництво було витрачено 5 934 000 кіпрських фунтів. Водосховище Калавасос переповнювалося чотири рази: у 2004, 2012, 2019 і 2020 роках.

Аргака 

Аргака – це ще одне невелике, але дуже мальовниче водосховище. Будівництво було завершено у 1964 році, і досі штучне озеро успішно виконує свої функції. Водосховище має об'єм 0.99 мільйона кубічних метрів. Вода в нього надходить із річки Макунда, розташованої в провінції Пафос.

Кам'яна гребля є бар'єром для штучного озера Аргака. Висота греблі – 41 м, довжина – 137 м, а об'єм – 134000 метрів кубічних. Аргака розливається щороку.

Де знаходиться 

Тепер розглянемо розташування мальовничих дамб на Кіпрі. Найчастіше вони побудовані недалеко від великих міст, в околицях довколишніх сіл.

Куріс

Дамба Куріс розташована за 15 км від міста Лімассол, на схід від села Суні. Там пролягає відомий маршрут для велосипедистів під номером 2. Можна проїхатися цим маршрутом і помилуватися навколишніми пейзажами.

Еврету 

Водосховище Еврету розташоване в районі Пафосу. Це одна з шести провінцій на Кіпрі. Основна частина штучного озера Еврету знаходиться в однойменному муніципалітеті. Але також водосховище зачіпає громади Трімутіса, Скуллі та селище Перістерона.

Дамба побудована на річці Ставрос тис Псокас. Саме з цієї річки вода надходить в озеро. Еврету розташовується на висоті 200 метрів над рівнем моря.

Аспрокреммос

Штучне озеро Аспрокреммос теж розташоване в межах району Пафосу. Якщо бути точніше, то основна частина водосховища пролягає в поселенні Фойнікас, а менші частини проходять через межі громад Нікоклія, Мантрія та Анарит. Джерелом води для водосховища є річка Ксерос – п'ята за величиною на Кіпрі.

Калавасос 

Гребля Калавасос була побудована між провінціями Ларнака і Лімассол. А саме в громадах Ора, Васа Келлакіу та Ашгата. Відстань до Ларнаки становить приблизно 40 км, а до Лімассола – 35 км. Нікосія, столиця Кіпру, розташована за 60 кілометрів від Калавасоса. Вода в штучне озеро надходить із річки Василікос.

Аргака 

Аргака – ще одне водосховище, побудоване в районі Пафосу. Штучне озеро розташоване на території громади Макуда, а також у межах громад Аргака і Кінуса.

Як використовується 

Далі з'ясуємо, для яких цілей використовують різні водосховища на Кіпрі.

Куріс 

Водосховище Куріс, що є найбільшим на острові, забезпечує прісною водою весь регіон Лімассола. Також це штучне озеро використовується для водопостачання інших міст і сіл. Вода з дамби Куріс необхідна для промисловості та сільського господарства.

Куріс – чудове місце для риболовлі. А ще це популярний маршрут у туристів, які хочуть насолодитися природою.

Еврету  

Головна функція, яку виконує водосховище Еврету – це зрошення. Еврету також є особливою зоною для проживання великої кількості різних птахів. На озері можна порибалити й просто погуляти околицями.

Аспрокреммос

Дамба Аспрокреммос завдяки своєму великому об'єму зберігає значну кількість прісної води. Основна мета – зрошення найближчих земель. Гребля Аспрокреммос дуже важлива для сільського господарства.

Калавасос 

Гребля Калавасос, як і інші штучні озера на Кіпрі, призначена насамперед для зрошення. Порівняно з вищевказаними водосховищами, водойма Калавасос здатна вмістити менший обсяг води. Але її роль у сільськогосподарській галузі дуже важлива.

Аргака

Гребля Аргака теж будувалася для зрошення. Озеро успішно справляється з цим завданням і розливається майже щорічно. Штучне озеро можна використовувати для риболовлі: у ньому водиться багато різних видів риб.

Чи можна рибалити/купатися

Якщо приїхали подивитися на мальовничі кіпрські дамби, вам буде цікаво, чи можна купатися у водосховищах і рибалити. Відповімо на ці запитання.

Куріс 

Штучне озеро Куріс не призначене для купання. Риболовля можлива, але потрібно мати ліцензію. Це обов'язкове правило, що поширюється на весь острів. У водоймі водяться різні види риб, зокрема коропи, форель, соми та великороті окуні.

Еврету

Плавати у водоймі Еврету не варто. Для купання виберіть більш підходяще місце. А ось рибалити за наявності ліцензії можна. Штучне озеро багате на різні види риб. Це морський окунь, омар, звичайний судак, сом, короп, тилапія.

Аспрокреммос

Купання у водоймі Аспрокреммос не дозволено, але порибалити можна. Знову ж таки, обов'язкова ліцензія і дотримання правил. В озері можна виловити морського окуня, коропа, тілапію, сома, омара і ще кілька інших видів риб.

Калавасос

Поплавати у водоймі теж не вдасться. Але на риболовлю жодної заборони немає (за умови ліцензії). Види риб майже такі самі, як і в інших штучних озерах на Кіпрі. Це короп, морський окунь, судак, тилапія, звичайна сонячна риба, краснопірка.

Аргака

Тут, як і на інших водоймах, купатися заборонено. Під час риболовлі можна виловити коропа, краснопірку, морського окуня, сома. Також Аргака підходить для прогулянок і відпочинку наодинці з природою.

Відвідування дамб на Кіпрі – це ще одна можливість ближче познайомитися з мальовничим островом. Водосховища є чудовими місцями для риболовлі, а також для відпочинку та піших прогулянок. Ви захопитеся міццю води і точно добре проведете час.