Календар найкращих фестивалів на Кіпрі 2024

Published on 11th of April, 2024

 

Ласкаво запрошуємо Вас до чарівного світу кіпрських фестивалів! 

Однією з найбільших переваг Кіпру із багатьох  – є те, що тут люблять і вміють проводити фестивалі та їх тут неймовірна кількість. Кіпріоти завжди готуються ґрунтовно та не шкодують ні сил, ні емоцій, ні грошей. 

Міста та селища буквально перетворюються на яскраву живу картинку, створюючи незабутні враження. 

Кіпр - острів у Середземному морі з багатою історією та унікальною культурною спадщиною, де традиції та культура зливаються разом. Ось чому рішення відвідати  кіпрський фестиваль може не тільки чудово познайомити Вас з місцевою культурою, а й залишить у Вас незабутні враження, тож радість не знає кордонів.

Тут ви можете ознайомитися з календарем найкращих кіпрських фестивалів у 2024 році, кожний з яких допоможе відкрити для вас серце і душу Кіпру. 

 

Мандариновый фестиваль

У рамках мандаринового фестивалю гості зможуть скуштувати традиційні солодощі та випічку з додаванням мандаринів. Також тут будуть представлені й інші вироби з цього цитруса:  джеми, морозиво, та напої - зіванія і лікери. 

Також у програмі свята значаться екскурсії в мандариновому саду, презентація виробів ручної вишивки та виготовлення традиційного музичного інструменту. На ярмарку всі охочі зможуть придбати вироби народного промислу.

Крім того, відвідувачі зможуть взяти участь у майстер-класах із розпису мандаринів, випікання мандаринового хліба і дистиляції мандаринового спирту.

Місце проведення: головна площа селища Дієрона

Час: 23-24 березня

Фестиваль тюльпанів 

         Дикий тюльпан росте у великій кількості поблизу села Полемі в Пафоському районі Кіпру. 

       Примітно, що тюльпани неокультурені та проростаючі  просто на виноградниках, вони утворюють яскраве сяйво і перетворюють місцевість на чарівне царство. 

       Окрім неймовірних світлин на тюльпанових полях, на фестивалі гості зможуть також скуштувати вино з місцевої виноробні, насолодитись традиційною кіпрською музикою та танцями, скуштувати солодкі локмадес та розважитись атмосферою радості та веселощів.

Місце проведення: село Полемі

Час: 7 квітня

Фестиваль казок 

Щорічний Фестиваль запрошує фей, принців, принцес, лицарів, закоханих, піратів та супергероїв, щоб провести день, сповнений пригод та фантазій, серед прекрасного ботанічного парку. 

У Ботанічному саду, Лабіринті та Зачарованому лісі пропонуються такі розваги, як пригоди в Лабіринті, рольові ігри наживо, середньовічні бої та бої на мечах, стрільба з лука та метання списа, ігри на арені, розповідь історій, розмальовування обличчя та багато іншого.

Місце проведення: Ботанічний парк і лабіринт CyHerbia, Авгору

Час: 13-14 квітня

Рибний фестиваль 

Рибний фестиваль у селі Лаці (Пафос) з нетерпінням чекають як місцеві жителі, так і туристи.

Під час Рибного фестивалю місцеві рибалки охоче діляться деякими секретами свого ремесла, що, безумовно, буде корисним для рибалок-любителів. Крім того, відвідувачі фестивалю можуть дізнатися про морське життя Кіпру від представників Департаменту рибальства.

Рибний фестиваль - це також фантастичний кулінарний досвід, оскільки він об'єднує найкращих шеф-кухарів Кіпру, які демонструють свої рибні рецепти та дають цінні поради щодо приготування та подачі морепродуктів!

На території фестивалю ви також знайдете дитячі розваги, флайборд-шоу, концерти живої музики 

Місце проведення: Гавань Лаці

Час: 20 квітня

Фестиваль артишоків 

Місто Кіті, розташоване в районі Ларнаки, з гордістю приймає п'ятий Фестиваль артишоків на честь життєво важливого овочу, який вирощують у цій місцевості.

Фестиваль обіцяє бути грандіозним святом з їжею, напоями та розвагами на площі Кіті. 

 

Місце проведення: місто Кіті

Час: 21 квітня

Фестиваль квітів 

Унікальна і дуже цікава неділя, яка включатиме демонстрацію солодких і квіткових заготовок, традиційну музику і пісні, а також кіпрські танці. Крім того, ігри, малювання та ремесла для наших юних друзів, а також фотовиставка - ось деякі з елементів, які складатимуть святкову сцену. 

На місці проведення заходу продаватимуться їжа, солодощі та напої. Протягом усього фестивалю продаватимуться ласощі та продукти з яблуні, які є місцевими делікатесами та пов'язані з традиціями села. 

Місце проведення: площа Елефтерія, Епіскопі  Лімассол

Час: 21 квітня

 

Street Life Festival або фестиваль графіті

Сучасний фестиваль, який проводиться на вулицях Лімассола з 2009 року, вирізняється своєю незвичністю і фарбами. У прямому сенсі: у певний день на вулиці виходять художники і перетворюють нудні стіни будівель і тротуари на полотна для своїх творінь. Тому багато хто коротко називає фестиваль фестивалем графіті.

Хоча насправді розмах більший: у заході беруть участь брейк-дансери, співаки і діджеї, вуличні артисти і навіть паркурщики. Іншими словами, Street Life Festival повністю виправдовує свою назву.

Пориньте у мистецький ринок та майстер-класи, де понад 50 місцевих творців вражатимуть Вас смаколиками ручної роботи, вишуканими прикрасами, ремеслами та іграми. 

Захід проводиться на вулицях Старого міста не тільки з метою розваги - він відіграє велику роль у зміні вигляду Лімассола. Традиційна культура переплітається із сучасністю, що дуже популярно для сьогоднішнього Кіпру.

Місце проведення: Лімассол

Час: 27 квітня

Анфестірія, або фестиваль квітів 

Це данина незвичайному природному багатству Кіпру. У всіх містах проходять масові заходи: квіткові карнавали, фестивалі квітів, а також ярмарки, концерти, виставки, присвячені квітам)

Анфестірія - це грандіозне свято квітів з елементами карнавалу. Розмах найкраще відчувається в Пафосі, хоча свято проводять і в Лімасолі, і в Ларнаці. Для заходу беруть не лише кіпрські квіти, а й привозять їх із-за кордону - можна уявити, який чудовий вигляд усе це має!

Цікаво, що квітникарство і, отже, флористика, на Кіпрі не дуже поширені, і подарувати комусь квітку (і тим паче букет) - справді широкий жест. Але в Анфестірію заведено обов'язково дарувати одне одному квіти.

У містах, де проводять фестиваль, діють вуличні ярмарки, проводяться заходи з музикою і танцями. Таке проведення часу сподобається не лише дорослим, а й дітям -  тому потрапити на нього рекомендується всім.

Місце проведення: Пафос, Лімасол, Ларнака

Час: 6 травня



Фестиваль віслюків

Травень відомий як місяць, коли народжуються віслюки, і тому ферма "Золоті віслюки " організовує в неділю, 12 травня, в Скаріноу фестиваль, який відрізняється від інших фестивалів. 

Під час святкування Ви познайомитесь з милою твариною, яка колись була невід'ємною частиною життя кіпріотів, але зараз знаходиться в занепаді.

Крім того, ви можете спробувати покататися на віслюках - це веселий і унікальний досвід, і ті, хто очікує, що це буде схоже на верхову їзду, будуть дуже здивовані. 

Понад століття тому Кіпр був країною, де віслюків можна було зустріти майже скрізь - як домашніх, так і диких тварин. Сьогодні кіпрські віслюки живуть переважно в резерваціях.

На щастя для туристів, деякі ослячі резервації відкриті для туристів цілий рік. Вони пропонують різні атракціони з цими милими тваринами. Ви можете стати волонтером, щоб піклуватися про них, можете всиновити одного з них - звичайно, він залишиться на фермі, але ви будете знати, що один конкретний віслючок живе щасливим життям завдяки вам. Крім того, ви можете спробувати покататися на віслюках - це веселий і унікальний досвід, і ті, хто очікує, що це буде схоже на верхову їзду, будуть дуже здивовані. Сафарі на віслюках зазвичай пропонують у теплу пору року, а саме з квітня по жовтень.

Для любителів здорової їжі можна купити осляче молоко, також і косметику. Місцеві жителі кажуть, що ці продукти мають омолоджуючий та очищувальний ефект.

Місце проведення: село Скарину

Час: 12 травня

 

Фестиваль троянд 

 Фестиваль троянд у селі Агрос на Кіпрі - це яскраве і барвисте свято, яке відбувається щороку в травні. Цей фестиваль є даниною поваги прекрасним трояндам, які рясно ростуть у цьому регіоні, і це час, коли місцеві жителі та гості збираються разом, щоб насолодитися природною красою цієї місцевості.

Фестиваль розпочинається з параду вулицями села, на якому пропливають човни, прикрашені приголомшливими трояндами у повному розквіті. Повітря наповнюється солодким ароматом квітів, а вулиці заповнюються глядачами, які прагнуть побачити барвисту процесію.

Найпопулярніші розваги на цьому ароматному кіпрському фестивалі включають збір свіжих троянд, виготовлення рожевої води та лікерів, вивчення процесу видобування ефірних олій, приготування трояндових делікатесів та інші місцеві ремесла.

Під час цієї події весь регіон навколо Агроса наповнюється кольорами та ароматами безлічі троянд.

Місце проведення: село Агрос

Час: 11-12 травня та 18-19 травня

 

Фестиваль равликів 

Перший фестиваль відбудеться 12 травня 2024 року. На головній площі Терсефану буде влаштовано велике кулінарне свято. У ньому візьмуть участь шеф-кухарі таверн і ресторанів, які представлять страви з равликами, створені за власними рецептами. Організатори проведуть конкурс на найсмачнішу традиційну страву, у складі якої обов'язково мають бути равлики. На дітей і дорослих чекають розваги та музика.

На Кіпрі їдять усі види равликів. Равлики вважаються делікатесною стравою, тому вони такі дорогі.Найсмачніші й найдорожчі - великі равлики. Їх дуже багато на півострові Карпасія, в районі Коккінохор'я, а також на південному узбережжі від Ларнаки до Лімассола. І, звичайно, їх багато в Терсефану.

Місце проведення: село Терсефану, центральна площа

Час: 12 травня

Фестиваль веганської вуличної їжі 

Фестиваль веганської вуличної їжі VEGAN FAM FLAVOURS повертається до Псематісменоса 25 та 26 травня. 

Це свято для веганів та всіх, хто цікавиться здоровим способом життя, з екологічно чистими практиками та мінімальним використанням пластику. На вас чекає смачна їжа, солодощі, напої, творчі заходи для дітей та жива музика.

Місце проведення: село Псематісменос

Час: 25-26 травня

Вуличний фестиваль їжі

 

Вуличний фестиваль їжі пишається своєю репутацією, змістом та ретельно відібраними учасниками, які представлять автентичні кухні з усього світу, де Ви насправді зможете насолодитись смачною вличною їжою.

 

 На фестивалі також буде якісна музика та нові цікаві атракції. Це спрямовано на залучення ще більшої кількості сімей з маленькими дітьми, оскільки Сквер пропонує достатньо місця для ігор, розваг та радості.

Місце проведення: Лімасольский громадський сад

Час: 24-26 травня, з 11:00 до 17:00

Полуничний фестиваль

Коли закінчуються квіточки, починаються ягідки, селище Дерінья, яке посідає перше місце на Кіпрі з виробництва полуниці,  проводить фестиваль полуниці. Тут вирощують більшу половину всього виробництва на Кіпрі цієї ягоди. 

Селище Дерінья розташоване у Фамагусті і є розділене буферною зоною. Тому відвідати його буде цікаво не тільки з погляду дегустації полуниці - а й усім любителям історії, яка на Кіпрі вельми непроста.

Окрім свіжої полуниці, можна буде посмакувати полуничними морозивом, варенням, соком і навіть лікером. Гостям пропонується цікава музично-танцювальна програма, а також куточок для розваги дітей.

 

Місце проведення: село Деринія

Час: 2 червня

 

Фестиваль черешні

Кожного червня, коли дозрівають черешні, села Кампос, Педулас, Платаністаса та Трейс Еліс у горах Троодос святкують свої унікальні черешневі фестивалі.

Педулас, красиве село долини Маратаса, запрошує відвідати її черешневий фестиваль. Програма включатиме музику, співи, танці, частування та напої, традиційні продукти і, звісно ж, велику кількість черешні.

Багато спа-центрів на Кіпрі навіть включають сезонні інгредієнти та продукти у свої спа-процедури.

Місце проведення: село Педулас

Час: 15-16 червня

 

Лавандовый фестиваль

Хочете втекти від спекотної жари і зануритися в атмосферу свята і веселощів? Тоді, навіть не думайте! Вам точно потрібно побувати на Фестивалі гірської лаванди!

Платрес - дуже колоритне місце! Село пройшло шлях від невеликого селища до престижного гірського курорту.

На заході на вас чекають кіпрські національні танці та пісні, розваги для дітей. Ви зможете відвідати семінари, на яких дізнаєтеся про лікувальні властивості лаванди, майстер-класи з виробництва ефірної олії з лаванди, вас навчать створювати лавандові букети. 

Крім того, на вас чекають різноманітні кулінарні делікатеси з лаванди: випічка, сорбет, лимонад, солодощі та багато іншого!

На фестивалі працюватиме ярмарок. Тут ви зможете придбати органічну косметику на основі витяжок із лаванди: олії, креми, мило, мішечки з лавандою. Ну і, звісно ж - обов'язково прогулятися лавандовими полями Платреса та зробити неймовірні світлини!

 

Місце проведення: село Платрес

Час: 7 липня 

Кавуновий фестиваль 

 Це традиційні веселощі з музикою, танцями, ярмарком і дегустацією кавунових солодощів. Атмосфера свята тут завжди легка,  невимушена і, звісно ж, смачна - адже кавунів тут буде величезна кількість!

Відвідувачі познайомляться з національним кавуновим варенням - гліко куталі, скуштують кавунового морозива та зможуть освіжитися напоями з кавуновим соком.

Закусити можна знаменитим сиром халлумі - його ніжний вершковий смак чудово поєднується з солодкою свіжістю кавуна. На фестивалі місцеві сировари нададуть ці ласощі в надлишку, а також поділяться з усіма способом його приготування.

Дітлахи на фестивалі теж не занудьгують - для них діятиме ігровий майданчик, конкурси та міні-заходи. А ще запрошений художник усім охочим дітлахам розфарбує мордочки. Буде весело!

 

Місце проведення: село Френарос

Час: 12 липня

 

Персиковый фестиваль 

Щорічне свято влаштовують у серпні в мальовничому селищі Като Мілос у регіоні Пітцилія.

Свою соковиту й ароматну продукцію представлять місцеві фермери. Можна буде не тільки купити персики, а й спробувати їх безпосередньо на святі безкоштовно. На гостей чекає велика кількість заготовок із персиків - варення, компоти, пироги, різноманітні десерти та багато іншого.

Відвідувачам запропонують закуски і напої в необмеженій кількості. Запланована музична програма з народними піснями і танцями. На фестивалі заплановано провести фотовиставку персикових дерев. .

Село Като Мілос обрано не випадково для проведення фестивалю. Саме там розташовані найбільші на острові плантації персиків, які дозрівають саме в серпні.

Ви точно чудово проведете час на цьому соковитому фестивалі.

Місце проведення: село Като Милос

Час: серпень

 

АПЕЛЬСИНОВИЙ ФЕСТИВАЛЬ

Міліу - одне з найменших сіл Кіпру, організовує Апельсиновий фестиваль..

Жителі села охолодять напої та спечуть традиційні кіпрські солодощі. Охочі зможуть купити апельсиновий мед, зібраний бджолами під час цвітіння апельсинових дерев на мальовничих пагорбах Міліу, цукати, варення з апельсинових кірок і свічки з ароматом цитрусових із сушеними часточками апельсина. 

На головній сільській площі біля церкви Айя Параскеві гостей свята пригостять соками, мармеладом, желе і пастилою на основі апельсинів. Не обійдеться без лікерів і навіть пива з ароматом цитрусових кольору сонця

Місце проведення: село Міліу, площа Айя Параскеві

Час: 14 вересня

 

Гранатовий фестиваль 

Фестиваль граната - це щорічна подія, присвячена рубіново-червоним фруктам. Він проходить наприкінці вересня в Ормідії, що неподалік від Ларнаки.

 Перш за все, на заході буде представлено традиційну ярмаркову кіпрську продукцію на основі граната. Тож на фестивалі можна буде не лише поласувати свіжими та солодкими гранатами, а й скуштувати гранатові медальйони та палузу, джеми та навіть лікери з гранату. 

У святковій програмі - сучасні та традиційні кіпрські танці, а також розваги для дорослих і дітей. 

Завершить вечір святковий феєрверк.

 

Місце проведення: громадський парк Ормідія

Час:  21 вересня

 

Фестиваль традицій 

Фестиваль традицій (кіпрська традиція), що проходить з великим успіхом вже кілька років поспіль, знову відбудеться в селі Фікарду.

Відвідувачі  повернуться в часі на 100 років назад - на тлі брукованих вулиць села, кам'яних будинків, що нагромаджуються одна над одною, та мальовничого краєвиду на гори, які оточують село.

Захід включатиме традиційні танці  та страви та нескінченні прогулянки брукованими вулицями села під звуки скрипки, які супроводжуватимуть відвідувачів фестивалю в цій чарівній подорожі.

Пориньте в світ кіпрських традицій та дізнайтесь більше  про історію та  коріння Кіпру!

 

Місце проведення: Фікарду

Час:  6 жовтня

Яблучний фестиваль 

Дві третини усіх яблук на Кіпрі вирощують у Кіперунді. Висота і прохолодний клімат роблять плоди хрусткими і дуже смачними. Ось чому село віддає данину поваги своїй основній продукції кожного жовтня на щорічному яблучному фестивалі.

Це одне з найяскравіших свят на Кіпрі, де можна побачити, з'їсти і насолодитися ароматом яблук. На ринку просто неба будуть представлені сезонні яблука, традиційні продукти, свіжовичавлений яблучний сік, яблучні пироги, яблучний оцет і багато інших частувань.

Також будуть організовані художня виставка на яблучну тематику, виставка всіх сортів яблук, вирощених на Кіпрі, а також яблучних побічних продуктів.

Досвідчені місцеві жителі на місці приготують знаменитий варіант яблучного соку "палузе", а також проведуть дистиляцію зиванії з яблук у реальному часі.

У програму включено фольклорні танці Кіпру і Греції, традиційну музику у виконанні професійних артистів і конкурс із дегустації яблучних рецептів.

Гостям фестивалю рекомендують прогулятися селом і відвідати місцеві музеї та церкви, які будуть відкриті протягом двох днів фестивалю. Село може похвалитися винятковими базиліками і каплицями, Музеєм кіпрської природної історії, Музеєм кіпрської природи.

Місце проведення: Кіперунда

Час:  12-13 жовтня

Фестиваль зіванії

Зіванія (Zivania) - це традиційна кіпрська виноградна горілка, яку виробляють на острові ще з XV століття. Міцність алкогольного напою варіюється від 45 до 49 градусів, а у варіанті домашнього приготування вона може сягати позначки 55-70%. Кіпріоти називають цей напій "вогняна вода", а секрети його приготування передаються із покоління в покоління.

Якщо ви любите міцні напої, то вам неодмінно варто зазирнути в одне з гірських сіл Кіпру: Алона або Пелендрі, в яких відбудеться свято, сповнене веселощів, танців, співів і, звісно, достатку зіваніі...

 

Під час свята місцеві умільці у традиційний спосіб виготовлятимуть Зіванію та вино, а також ласощі, вироблені з виноградного соку: палузе та судзуко. 

Усі охочі зможуть безкоштовно скуштувати напій і гаряче палузе. 

 

Як і на будь-якому кіпрському фестивалі, не обійдеться без традиційних танців, пісень і просто запальної живої музики. Свято обіцяє бути яскравим, втім як і завжди!

Місце проведення: Алона і Пелендрі

Час:  3 листопада