Топ країн ЄС, де можна отримати паспорт за інвестиції в нерухомість

Published on 19th of April, 2024

Існує кілька способів отримання громадянства в країнах Європейського союзу. Це натуралізація, шлюб із громадянином або повернення до коріння. Але також є можливість отримати паспорт за інвестиції в нерухомість або іншу сферу (наприклад, інвестиції в дослідження або мистецтво). Цей варіант часто поєднується з натуралізацією.

Спочатку видається тимчасовий статус резидента (дозвіл на проживання в певній країні), потім постійний статус резидента. А по закінченню кількох років людина вже може претендувати на громадянство. Такий тип отримання паспорта звикли називати «золотою візою».

Кожна країна має свої умови: в одній потрібно прожити 5 років для отримання паспорта, в іншій – 10 років. Термін необхідного фізичного перебування відрізняється в кожній країні.

Наприклад, людина може купити особняк у якомусь регіоні, але приїжджати туди лише на кілька тижнів на рік. У такий спосіб вона збереже статус ВНЖ, але громадянство може не отримати. Якщо йдеться саме про громадянство, якийсь час у країні точно потрібно проживати й успішно інтегруватися. 

Топ країн ЄС, де можна отримати паспорт за інвестиції в нерухомість

Далеко не кожна європейська країна пропонує іноземцям можливість оформлення «золотої візи». Отримання громадянства за інвестиції в нерухомість більше поширене в країнах Карибського басейну, але в Євросоюзі теж є країни з такою «опцією».

Зверніть увагу, що умови отримання ПМП за інвестиції часто змінюються. Наприклад, восени 2023 року Португалія скасувала можливість отримання статусу резидента за інвестиції в нерухомість та інші галузі, пов'язані з нерухомістю. Тому потрібно завжди уважно читати чинні умови.

Переваги країни 

Для початку розглянемо, у яких країнах Євросоюзу взагалі можна претендувати на отримання ПМП і подальше громадянство після інвестування в нерухомість та інші сфери. Опишемо головні переваги цих країн.

Греція 

«Золота віза Греції» є однією з найпопулярніших і найдоступніших у Європі. Посвідка на проживання в Греції дає змогу вільно приїжджати і переміщатися цією країною. Також відкрито вільний в'їзд до країн, що входять до Шенгенської зони.

Посвідка на тимчасове проживання може бути доступною не тільки для одного іноземця, а й для його сім'ї. Сюди входить чоловік/дружина, батьки та діти віком до 21 року. Оформлення процедури займає до 6 місяців, але часто скорочується до 3-4 місяців.

Оформивши статус резидента, іноземець отримує доступ до грецької системи освіти та охорони здоров'я. При цьому необов'язково постійно проживати в Греції.

Через 5 років тимчасовий вид на проживання змінюється на постійний. А після 7 років проживання інвестор має право подати на отримання грецького громадянства.

Іспанія 

Іспанія теж користується великою популярністю серед інвесторів. Володар «золотої візи Іспанії» може вільно відвідувати країни Шенгенської зони. Посвідку на проживання видають усій сім'ї: дружині/чоловіку, батькам, які перебували на утриманні, і дітям-утриманцям.

Інвестор і його сім'я отримують доступ до охорони здоров'я та освіти. Можна офіційно працювати або відкрити власний бізнес.

Кіпр  

Острів Кіпр пропонує вигідні для багатьох умови отримання ПМП за інвестиції в нерухомість.

Важливий момент! Отримавши ПМП на Кіпрі, поки що ви не зможете вільно переміщатися країнами Шенгенської зони. Виняток – тільки Болгарія або Румунія. Кіпр наразі не є членом Шенгенської зони, і його резиденти не можуть безперешкодно в'їжджати в будь-яку країну ЄС.

Але вже тривають активні процеси щодо вступу Кіпру до Шенгену, і протягом 2024 року така можливість може стати реальною.

Обов'язкове проживання на Кіпрі не потрібне. Треба тільки один раз відвідати країну в перший рік, а потім можна приїжджати один раз на два роки. ПМП поширюється на подружжя і дітей до 25 років, які не перебувають у шлюбі та є студентами. Батьки були виключені з цього списку у 2023 році. 

Власник «золотої карти Кіпру» не має права працювати на острові. Але він і його сім'я отримують доступ до системи освіти (школи та університети), а також можуть лікуватися всередині країни. Розгляд заявки в середньому займає 3 місяці.

Мальта

Резиденти Мальти мають можливість безвізового в'їзду до країн Шенгену. Вони можуть працювати, відкривати власний бізнес і мати доступ до системи охорони здоров'я. Для членів сім'ї інвестора відкривається можливість здобуття освіти на Мальті.

Разом з інвестором у країну можуть переїхати чоловік/дружина, діти до 25 років, батьки, бабусі, дідусі, сестри й брати.

А якщо людина отримує громадянство Мальти, то перед нею відкривається безліч перспектив і способів подальшого розвитку.

Португалія  

Іноземцю, який отримав «золоту візу Португалії», надається багато можливостей:

  • Безперешкодний в'їзд до країн Шенгенської зони.

  • Доступ до місцевих систем охорони здоров'я та освіти.

  • Можливість працювати або відкрити свій бізнес у Португалії.

  • Необов'язково постійно проживати в цій країні. У ній можна перебувати тільки 7 днів на рік.

  • Посвідка на проживання поширюється на сім'ю інвестора: чоловіка/дружину, дітей до 26 років, які перебувають на утриманні, батьків-утриманців, а також сестер і братів-утриманців до 26 років.

По закінченню 5 років резидент отримує право претендувати на громадянство Португалії.

Умови отримання 

Тепер поговоримо про умови отримання ВНЖ, ПМП і громадянства за інвестиції в нерухомість та інші сфери в країнах Євросоюзу. 

Греція 

Програма діє вже понад десять років і передбачає мінімальний внесок в інвестиції за €250 000. Придбати можна як комерційну, так і приватну нерухомість.

Важливий нюанс! Очікується, що влітку 2024 року підвищиться мінімальний розмір інвестиції. Він зросте мінімум до €400 000, що зробить Грецію вже не такою вигідною. При цьому в таких місцях, як Салоніки, Аттика, Міконос і Санторіні, мінімальний поріг становитиме взагалі €800 000 і більше.

Після п'яти років ВНП змінюється на ПМП, і людина може продати раніше куплену нерухомість. Також дозволяється здавати нерухомість в оренду. Крім купівлі нерухомості, є інші варіанти інвестицій:

  • Придбання земельної ділянки – мінімум €250 000.

  • Купівля цінних паперів і відкриття банківського вкладу – мінімум €400 000.

  • Володіння таймшером на 10 років – мінімум €250 000.

  • Оренда готелю або іншого туристичного об'єкта для проживання – мінімум €250 000.

Мінімальний поріг вказано за старими стандартами. Врахуйте, що найближчим часом він зміниться.

Для інвестиції та отримання ВНЖ потрібно відповідати таким вимогам:

1. Вік не молодше 18 років.

2. Відсутність судимості

3. Громадянство країни, що не входить до ЄС.

4. Наявність медичної страховки для інвестора і кожного члена його сім'ї.

Іспанія 

Мінімальний розмір вкладу – €500 000. Але зовсім недавно зміни торкнулися й Іспанії.

Президент країни хоче скасувати можливість купівлі нерухомості від €500 000 і подальшого отримання ВНЖ для іноземців. Поки що це тільки розмови і припущення, офіційно закон не набув чинності. Тож розглянемо поточні чинні умови.

Претендувати на ВНЖ можуть тільки люди з офіційним доходом за межами Іспанії. Інвестор зобов'язаний переказати на рахунок в іспанський банк суму, яка перевищує в чотири рази мінімальну річну заробітну плату в Іспанії. Якщо з інвестором приїжджають члени сім'ї, то за кожного додається близько €7000.

Купівля нерухомості наразі залишається найвигіднішим варіантом для інвестицій. Але є й дорожчі способи. Наприклад, відкрити вклад у банку Іспанії та внести туди мінімум €1 000 000. Або ж купити акції в іспанських компаній чи пайових інвестиційних фондів на таку саму суму. Можлива і купівля державних облігацій зі встановленим мінімумом €2 000 000.

Через 5 років після початку інвестування зі статусом ВНЖ іноземець отримує ПМП. А ще через 5 років у нього з'являється можливість претендувати на громадянство. Таким чином, отримання іспанського паспорта стає можливим після 10 років.

Якщо після ВНЖ хочете отримати ПМП, потрібне постійне проживання в Іспанії протягом 5 років (мінімум 10 місяців на рік).

Тим, хто збирається отримати «золоту візу», необов'язково володіти іспанською мовою, але це стосується тільки ВНЖ. Для отримання громадянства через 10 років потрібно скласти іспит і підтвердити свій рівень іспанської мови.

Кіпр 

Мінімальна сума за інвестицію в нерухомість на Кіпрі становить €300 000. Інвестор стає постійним резидентом, а на отримання громадянства може претендувати через 5 років. Після закінчення цього терміну людина має право продати нерухомість і таким чином повернути свої інвестиції.

Крім житлової та комерційної нерухомості, мінімальний поріг у €300 000 встановлюється на купівлю акцій від місцевих компаній або придбання цінних паперів.

Іноземець для отримання посвідки на тимчасове проживання на Кіпрі має відповідати таким вимогам:

1. Легальний дохід з інших країн не менше €50 000 на рік.

2. Відсутність судимості.

3. Вік від 18 років.

4. Чиста репутація.

5. Медична страховка.

Мальта 

Держава Мальта має цілих три програми з інвестування, якими можуть скористатися іноземці. Сума мінімального внеску та умови залежать від обраної категорії.

  • Malta Global Residence Programme – це основна віза для іноземців, що діє з 2013 року. Передбачається, що іноземець стає податковим резидентом. Потрібно інвестувати мінімум €220 000 в купівлю нерухомості та мінімум    €9 600 в оренду. Точна вартість залежить від обраного регіону Мальти. Щороку необхідно сплачувати мінімум €15 000 податку.

  • Malta Remanent Residence Programme – програма для отримання ПМП. Для цього потрібно орендувати (щонайменше €10 000 на рік) або купити нерухомість (щонайменше €300 000), оплачувати державні мита і здійснювати пожертвування. Іноземець, який брав участь у цій програмі, може перейти на візу Malta Global Residence Programme і стати податковим резидентом.

  • Malta Citizenship – це отримання громадянства Мальти за виняткові послуги в прямих інвестиціях. Мінімальна сума інвестування – €600 000 за умови проживання не менше 36 місяців. Також обов'язкова купівля нерухомості за €700 000. Насамперед видається посвідка на проживання, а через один або три роки людина може претендувати на громадянство.

Вимоги до інвестора не сильно відрізняються від інших країн, але за деякими критеріями вони суворіші:

1 Вік старше 18 років.

2. Підтвердження легального доходу.

3. Наявність медичної страховки.

4. Людина не має судимостей і не перебуває під санкціями.

5. Вона не отримувала відмови у візах від країн, які мають безвізовий режим із Мальтою.

6. Володіння активами на €500 000 і більше.

Португалія 

Як ми вже говорили, у 2023 році Португалія припинила підтримку програми з видачі посвідки на проживання для тих, хто інвестував у нерухомість. Але в іноземців досі зберігається можливість інвестувати і стати резидентом Португалії, тільки в інших сферах. 

Наприклад, можна інвестувати щонайменше €500 000 в дослідження і розробки та різні інвесторські фонди. Або ж існує варіант інвестування €200 000-250 000 у сферу культури та мистецтва.

Вимоги до інвестора стандартні:

1. Вік від 18 років.

2. Легальний дохід за межами Португалії з можливістю підтвердження.

4. Медична страховка.

Проживши в Португалії 5 років зі статусом ВНЖ, людина має право претендувати на ПМП. Для цього достатньо перебувати в Португалії всього 7 днів за рік.

Через 5 років також можна отримати громадянство Португалії, але обов'язково знати португальську мову (рівень не нижче A2) і успішно інтегруватися в португальське суспільство.

Ось такі умови отримання посвідки на проживання та подальшого громадянства пропонують п'ять країн Євросоюзу: Греція, Іспанія, Кіпр, Мальта і Португалія. Як бачимо, інвестиції дають змогу без проблем отримати ВНП і навіть ПМП.

А ось якщо вже потрібне громадянство якоїсь країни, то без процесу інтеграції не обійтися, навіть якщо ви інвестували необхідну суму грошей.