П’ять мальовничих сіл на Кіпрі

Published on 31th of March, 2024

  
Острів Кіпр, розташований у Середземному морі, залишається одним із найпопулярніших місць відпочинку серед туристів із різних країн. Сюди приїжджають заради найчистіших пляжів, смачної їжі, теплого моря і м'якого клімату. Відпочиваючи на Кіпрі, можна сповна насолодитися яскравими сонячними променями і красивою природою.
Але Кіпр – це не тільки про пляжі, сонце і воду. Туристи, які раніше не були на цьому острові, можуть навіть не знати, що він ще славиться прекрасними мальовничими селами. 
Якщо хочете більше дізнатися про культурну спадщину Кіпру, побачити старовинну архітектуру, пройтися затишними вуличками і поспілкуватися з привітними місцевими жителями – однозначно варто відвідати кілька гарних сіл. Давайте поговоримо про п’ять мальовничих сіл на острові Кіпр, які точно заслуговують на увагу.

П’ять мальовничих сіл на Кіпрі   

У путівниках можна знайти безліч красивих сіл. Одні користуються величезною популярністю серед туристів, а інші менш відомі. Ми зібрали і ті, і ті, щоб турист міг вибрати ідеальне для себе місце відпочинку. Це села Омодос, Кіті, Ворокліні, Дієрона та Апеша. 

Опис сіл – чому саме на них варто звернути увагу

Омодос 

Почнемо з села Омодос, яке розташоване в районі Лімасол. Це традиційне село, що знаходиться на схилах гірського масиву Троодос. У ньому виготовляють вино, а також спиртний напій зиванія. 
Гуляючи Омодосом, одразу захоплюєшся старовинною архітектурою, брукованими вуличками, кам'яними будиночками з красивим різьбленням і пишними фруктовими деревами. За рахунок того, що село в горах, повітря тут завжди прохолодне і свіже.

Кіті 

На південно-східному узбережжі Кіпру можна знайти мальовниче село Кіті, розташоване неподалік від міста Ларнака. Тут старовинні відреставровані будинки є сусідами з сучасними будівлями, але від цього атмосфера села анітрохи не погіршується. У селі Кіті активно займаються вирощуванням овочів і фруктів, а також тваринництвом.
Опадів випадає відносно мало, тому можна практично щодня насолоджуватися сонячною і теплою погодою. Село хвалиться своїми різноманітними скульптурами, декоративними рослинами, парками та доглянутими газонами. Тут є на що подивитися.


Ворокліні (Орокліні)


Третє мальовниче село на Кіпрі, куди точно варто приїхати – це Ворокліні (Орокліні). Село розташоване на ороклінійських пагорбах, а зовсім неподалік, у межах 8 км, знаходиться місто Ларнака. Саме ці ороклінійські пагорби приваблюють багатьох туристів. А просто біля підніжжя пагорбів затишно розмістилися і будинки в традиційному стилі, і сучасні вілли. 
Ворокліні – прибережне село, тому тут є кілька пляжів. Найбільшою популярністю користується пляж Маккензі – ідеальне місце, щоб поплавати і позасмагати, але при цьому не бути в гущі людей. 

Дієрона 

Село Дієрона, про яке ми розповімо далі, вже не таке популярне, зате там ви зможете відпочити від натовпів туристів і насолодитися горбистими пейзажами. Дієрона – це напівгірське село, яке розташоване в районі Лімасола, в географічному регіоні Пицілія. У селі активно вирощують цитрусові культури, рослинність дуже пишна і красива.

Апеша

Ще в передгірному районі Лімасола можна відвідати село Апеша. Це теж не частий маршрут у туристів, але село поступово набирає популярності. Село Апеша розкинулося між річками Гарілліс і Лімнатіс. Село невелике, в ньому проживає всього близько 500 осіб, але споруди тут є як традиційні, так і сучасні.

Що подивитися/визначні пам’ятки 

Приїхавши в мальовничі села на Кіпрі, ви, напевно, захочете подивитися не тільки природу і колоритні споруди, а й побувати в інших цікавих місцях. У цих селах багато пам'яток: вони особливо будуть цікаві туристам, які захоплюються культурологією та історією. 

Омодос 

У селі Омодос обов'язково відвідайте Монастир Святого Хреста. Це один із найстаріших монастирів на Кіпрі, він вважається історичною та культурною спадщиною острова. Монастир був заснований ще в IV столітті імператрицею Оленою, першою дружиною римського імператора Констанція Хлора. 
У Монастирі Святого Хреста зберігаються реліквії з місця розп'яття Ісуса Христа. Найбільшу важливість має Великий Хрест із частиною мотузки, якою зв'язували Христа. На мотузці є слід Його крові. Тому в цей монастир постійно приїжджає безліч християн, які хочуть спокутувати гріхи або просто помолитися. 
Якщо релігія вас не цікавить, Монастир Святого Хреста можна розглядати просто як старовинну пам'ятку. Біля монастиря безліч туристичних закладів – магазини з сувенірами, лавки, ресторани, таверни. Нудно там точно не буде.
Оскільки село Омодос славиться виноробством, обов'язково варто відвідати виноградники і виноробні. Є цілі винні тури, де можна продегустувати вино. І, звісно ж, не варто забувати про традиційні кіпрські солодощі, як-от палузе, кефтедес та суджукос. В Омодосі також можна скуштувати різні види лукуму, пахлави та халви. 

Кіті 

Якщо ви приїхали в Кіті, рекомендуємо сходити в планетарій і обсерваторій Кітіона. Він буде цікавий як дітям, так і дорослим. У планетарії та обсерваторії постійно проходять екскурсії, присвячені астрономічним темам. Можна поспостерігати за зірками, побачити планети та інші косметичні об'єкти. 
Але основною визначною пам'яткою села Кіті є, звичайно ж, церква. Це візантійська церква Ангелоктісті, яка вважається однією з найдавніших на Кіпрі і належить до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Щороку 15 серпня церква організовує велике свято з різноманітними виставами та розвагами. Також церква є ініціатором багатьох благодійних заходів. 
Оскільки мальовниче село Кіті розташоване біля узбережжя, ви можете не тільки відпочити на пляжі й поплавати, а й пройти заняття із серфінгу та віндсерфінгу. Навчання проходить у професійних інструкторів. 

Ворокліні (Орокліні)

Що ж подивитися, якщо ви приїхали в село Ворокліні? Як ми вже говорили, однозначно варто відвідати ороклінійські пагорби, з яких відкривається приголомшливий вид на бухту Ларнаки. 
Село Орокліні також відоме своїми монастирями і храмами. Однією з найвідоміших є церква Архангела Михаїла, зведена наприкінці XVII століття. Вона розташовується біля підніжжя пагорба. А на вершині пагорба можна знайти церкву Іллі Пророка. 
Якщо вам набридли пляжі та Середземне море, можна відвідати озеро Орокліні та помилуватися на екзотичні види птахів. Це озеро визнано важливим екологічним об'єктом, якраз здебільшого через рідкісних птахів. Ідеальне місце, щоб відпочити душею і побути далеко від міської метушні. 

Дієрона 

Четвертим селом у нас за списком йде Дієрона. Вам точно варто з'їздити в це село, якщо любите знаходити цікаві та нестандартні пам'ятки. 
У Дієроні є незвичайний трикутний будиночок, виконаний з дерева. За розмірами він досить великий. Будиночок розташований у буйній сосновій рослинності, тож це ідеальна локація для красивих і оригінальних фото.
Ще, відвідавши Дієрону, не забудьте подивитися на кам'яний міст, якому вже понад 200 років. Міст старий і прохід частково зруйнований, але поруч пролягає ґрунтова дорога, якою можна гуляти. Міст оточений пишною зеленою рослинністю та апельсиновими деревами. 
Дієрону перетинає річка Гермасойя, і на її березі можна знайти старий водяний млин. Зараз млин уже не функціонує, але він працював до середини XX століття. 

Апеша 

І п'яте мальовниче село на Кіпрі, про яке ми сьогодні говоримо – це Апеша. Село невелике, тут немає якихось всесвітньо відомих пам'яток, але без цікавих місць все одно не обійшлося. В Апеші займаються звичним сільським господарством, але також там є осляча ферма, яка ще й виконує функції контактного зоопарку. 
Осляча ферма може бути особливо цікава для дітей, але й дорослі там не занудьгують. Зоопарк розрахований на туристів і пропонує всі зручності та розваги – ресторан, дитячий ігровий майданчик і навіть басейн. На фермі проживає приблизно 100 віслюків, їх можна навіть погодувати або покататися верхи (за додаткову плату). 
Крім ослів, у цьому зоопарку є й інші тварини. Індики, курки, качки чи гуси звичні для нас, а от такі екзотичні птахи як павичі точно викличуть інтерес у туристів. 
Де знаходиться і як доїхати 

Омодос 

Село Омодос розташоване приблизно за 42 кілометри від міста Лімасол. Це велике місто на півдні Кіпру, яке користується величезною популярністю від туристів. Тому насамперед потрібно прибути до Лімасола. А далі знадобиться трохи менше години їзди автомобілем, щоб дістатися до села Омодос. 
Якщо ви їдете власним автомобілем, то прямуйте за таким маршрутом: їдьте трасою B8 до села Трімікліні. Коли буде виїзд, поверніть ліворуч за вказівником до села Пера Педі. Подолайте це село і рухайтеся прямо у напрямку до села Мандрія. Поверніть ліворуч, щоб побачити вказівник на Омодос. Проїхавши кілометр, поверніть ще раз наліво, і ви на місці. 

Кіті 

Якщо потрібно дістатися до села Кікі, маршрут можете починати з міста Ларнаки або прямо з міжнародного аеропорту Ларнаки. Якщо їхати з міста, то просто сядьте в автобус Cyprus Public Transport і уточніть маршрут до села Кікі. Відстань там невелика, дорога займе близько 30 хвилин. На особистому автомобілі також можна проїхати, а фанати піших прогулянок можуть дійти з Ларнаки до Кікі приблизно за дві з половиною години.

Ворокліні (Орокліні)

Село Орокліні ще ближче до міста Ларнака, всього за 8 кілометрів. З Ларнаки до Орокліні також можна дістатися автобусом, проїхати автомобілем приблизно хвилин за 10, або пройти пішки (піший маршрут займе близько 1 години 40 хвилин).

Дієрона  

Дієрона, як і село Омодос, розташоване неподалік міста Лімасол. Відстань між ними – трохи менше 40 км. Дістатися можна на автобусі, який йде з Лімасола, або на власному автомобілі. У середньому на дорогу до Дієрони піде година. 

Апеша 

У Лімасольському районі Кіпру також розташоване село Апеша. До нього теж можливо дістатися автобусом або автомобілем. Дорога займе всього близько години.
Для туриста дуже зручно, що багато мальовничих сіл на Кіпрі знаходяться недалеко одне від одного, біля великих міст. Це дасть змогу за один день відвідати кілька красивих сіл і повернутися назад у готель. 
Тому не варто відкладати поїздку в мальовничі села на Кіпрі в довгий ящик. Такий вікенд точно принесе задоволення, дасть змогу відпочити і дізнатися багато цікавого про іншу культуру та історію. Це ідеальний варіант для мандрівників, яким набридли популярні туристичні місця та заїжджені маршрути.